Wanneer men later van zijn investering wil genieten, en dus niet na verloop van tijd met een kat-in-de-zak wenst geconfronteerd te worden, bestaan er geen andere bouwmethodes dan de “BEN” (Bijna Energie Neutraal) of de Energie Neutrale methode. Wanneer we dit nu willen bereiken met de traditionele manier van bouwen moeten er zoveel moeilijkheden opgelost worden dat de prijs voor velen niet meer betaalbaar zal zijn. Houtskelet is een andere methode van bouwen die de oplossing biedt aan de beperkingen die het traditioneel bouwen ons oplegt.

Zoals het woord zegt is het skelet van het gebouw in hout opgetrokken.

Even de meest gestelde vragen die we krijgen overlopen :

Is die constructie niet véél te licht voor een gebouw ?
Een houtskelet is een lichte constructie. Dit heeft zowel voor- en nadelen. Voordeel is dat ze gemakkelijker op te warmen én op temperatuur te houden is(een blok hout voelt altijd warmer aan dan een blok beton). Nadeel is dan weer dat je in de zomer de koelte van die grote massa beton niet hebt. Er zijn dan ook goede ventilatietechnieken nodig en vooral een zeer goede zonwering om ook in de zomer een aangenaam binnenklimaat te garanderen zonder die energieverslindende airconditioning.

En wat met het brandgevaar?
De volledige constructie wordt bekleed met brandvertragende materialen en beantwoordt aan alle normen voor brandveiligheid. Je brandverzekering zal dus zeker niet hoger zijn dan bij een traditionele bouw. 

Is een houtskelet niet erg gehorig?
Mochten er natuurlijk geen akoestisch isolerende materialen (geluidsremmers) gebruikt worden dan zou het inderdaad nogal een gehorige boel worden. Maar we kunnen rustig beweren dat onze houtskeletgebouwen beter akoestisch geïsoleerd zijn dan 90% van de traditioneel gebouwde huizen. Maar mochten je kinderen de 'stiller'-knop van de versterker nooit kunnen vinden dan kunnen we zelfs hun kamer zodanig isoleren dat ze rustig nog enkele boxen bij mogen kopen.

Is het echt zo energiezuinig?
Houtskeletbouw is een droge manier van bouwen, waarbij de verschillende elementen in een atelier in elkaar getimmerd worden. Een groot voordeel hiervan is al aangehaald: de ruimte tussen de kepers is perfect bruikbaar om een dikke isolatielaag aan te brengen. Bovendien is de constructie ook gemakkelijk koudebrugvrij te houden. Ideaal dus om een energiezuinige woning (K30!) op te trekken. 
Hoeveel energie kan je besparen met een lage-energiewoning in vergelijking met een doorsnee woning? Erg veel! Niet dat je geen energie meer zal verbruiken want je verwarming, koeling en sanitair warmwater vragen er nu eenmaal om, maar je zal veel minder nodig hebben en het meeste ervan - zo niet alles - is dan ook nog gratis. Gebruikmakend van moderne technieken zoals zonnepanelen of een zonneboiler wordt de benodigde energie immers volledig zelf gegenereerd en wordt het verbruik afkomstig van het elektriciteitsnet naar een strikt minimum, of zelfs nul gebracht. Over ecologisch én energiezuinig gesproken!

Maar ik zou graag met 'n verdieping hebben?
Ook dat kan. Zelfs appartementsbouwen tot vier verdiepingen vormen geen probleem en de ontwerpers van kantoorgebouwen en bedrijven kunnen hun architectonische creativiteit de vrije loop laten, zonder te moeten inboeten aan comfort en energieverbruik. Tot vier verdiepingen? En wat met de ondergrond dan? Een zwakke ondergrond hoeft hier niet te betekenen dat de helft van je budget verdwijnt in de funderingen, want een houtskeletbouw weegt maar één derde van een gebouw opgetrokken met klassieke materialen.

Zijn er nog voordelen?
Ja hoor, het houdt niet op. Vergelijk de snelheid van bouwen maar eens. Van gemakkelijk 6 to 8 maanden naar 6 to 8 weken.
Er is, door het lagere gewicht van de draagmuren, 'n veel lichtere fundering nodig wat resulteert in een fikse besparing !
Daarbij komt het niet-te-onderschatten voordeel dat we de architect de complete vrijheid om zijn ideeën te realiseren. Een voorbeeld: de beperkingen door koudebruggen (tegenwoordig bouwknopen genoemd) wordt hierdoor opgeheven wat de architect meteen een grotere ontwerpvrijheid geeft. Het gevolg is een meer luxueuzere en mooiere woning, die daarbij - vergeleken met dezelfde traditioneel gebouwde woning - nog goedkoper in uitvoering is

Allemaal goed en wel, maar de prijs?
We moeten vergelijken wat te vergelijken is. Wanneer we over eenzelfde woning spreken met isolatiepijl K30 dan zal dat huis momenteel onbetaalbaar zijn in de traditionele bouw. Neem K30 in houtskeletbouw en K50 in traditioneel en we spreken van eenzelfde prijs. Vergelijken we echter over langere termijn dan wint houtskelet met glans de budgetvergelijking.

Wees eens eerlijk, zijn er dan géén nadelen?
Toch wel. Wie houdt van een - brandende - open haard in het putje van de winter zal een probleem hebben. Hij zal zichzelf 'buitenstoken'.
Een open haard zal dus altijd gepaard moeten gaan met airco. Wat een negatieve invloed zal hebben op je energierekening...